Van comfort tot extreem temperatuur: alles over slaapzakken

Een slaapzak is een essentieel onderdeel van de uitrusting van iedereen die van plan is om in de buitenlucht te overnachten. Het is belangrijk om de juiste slaapzak te kiezen, zodat je comfortabel en warm blijft tijdens je avontuur. Hieronder bespreken we de belangrijkste aspecten van slaapzakken om je te helpen de beste keuze te maken.

Comfort, Extreem en Limiet Temperatuur

Een van de belangrijkste dingen om te overwegen bij het kiezen van een slaapzak is de temperatuurrating. Er zijn drie temperatuurratings die belangrijk zijn: comfort, extreem en limiet. De comfort temperatuur is de laagste temperatuur waarbij een gemiddelde vrouw comfortabel kan slapen. Terwijl de limiet temperatuur de laagste temperatuur is waarbij een gemiddelde man nog net comfortabel kan slapen, meestal is dit alleen zo bij iemand die een warme slaper is, een koude slaper kan beter naar de comfort temperatuur kijken. De extreem temperatuur is de laagste temperatuur waarbij een persoon in de slaapzak een aantal uur kan overleven zonder onderkoeling.

Dons of Synthetische Vulling

Er zijn twee soorten vulling die worden gebruikt in slaapzakken: dons en synthetisch. Dons is lichter en warmer dan synthetisch, maar kan in vochtige omstandigheden vocht opnemen en zijn isolerende eigenschappen verliezen. Synthetische vulling is zwaarder en minder warm dan dons, maar kan beter omgaan met vochtige omstandigheden en is meestal goedkoper dan dons. Dons kan ook kleiner worden opgepropt. Het volume in je rugzak is veel kleiner. Belangrijk is wel om je slaapzak thuis niet in zijn compressiezak te bewaren. Bij de meeste slaapzakken zit ook nog een grotere zak om die reden. Kies je voor een donzen slaapzak, let er dan wel op dat het R.D.S. gecertificeerd dons betreft. 

Bij donzen slaapzakken zie je  ook een cuin waarde staan ook wel vulkracht genoemd, vaak een getal tussen de 600 en 900. Deze waarde geeft aan hoe goed het dons terugkeert naar zijn oorspronkelijke staat na comprimeren. Cuin staat voor cubic inches. Hoe hoger de cuin waarde, hoe minder dons er nodig is om dezelfde isolerende eigenschappen te hebben. Een slaapzak van 900 cuin is dan ook lichter en kleiner te verpakken dan een slaapzak van 650 cuin. Dit geldt ook voor donsjassen.

Mummie of Dekenmodellen

Er zijn twee modellen slaapzakken: mummie en deken. Een mummie slaapzak heeft een nauwe pasvorm en is ontworpen om het lichaam strak te omhelzen voor maximale warmte-isolatie. Een deken slaapzak heeft daarentegen een rechthoekige vorm en biedt meer bewegingsvrijheid. Mummie slaapzakken zijn meestal warmer dan deken slaapzakken vanwege hun nauwe pasvorm. Een ander voordeel van een mummie slaapzak is dat hij ook lichter is en een kleiner pakvolume heeft. Voor backpacken is de mummie slaapzak dan ook de beste keuze. Een ander belangrijk aspect is de maat van de slaapzak. Een slaapzak die te klein is slaapt niet alleen niet lekker doordat je niet kunt bewegen, maar is ook kouder doordat je de vulling platdrukt. Bij een te grote slaapzak moet je teveel lucht opwarmen, wat ook niet meehelpt voor een comfortabele nachtrust.

Quilts

Een andere optie voor mensen die graag lichtgewicht willen reizen, is de quilt. Een quilt is een deken die aan de onderkant open is en kan worden vastgemaakt aan een slaapmat om warmte vast te houden. Quilts zijn lichtgewicht en gemakkelijk mee te nemen, maar bieden minder bescherming tegen de elementen dan traditionele slaapzakken. 

Conclusie

Het kiezen van de juiste slaapzak is een belangrijk onderdeel van het plannen van een buitenavontuur. Zeker als je het hele jaar kampeert, zal het lastig zijn één slaapzak te vinden die altijd voldoet. Om die reden heb ik een slaapzak en een quilt die ik aan elkaar vast kan maken. Zo vormen ze een soort 4 seizoenen slaapzak, waarmee ik altijd comfortabel kan slapen. Waar je dus op moet letten is de temperatuurrating, het type vulling en de maat van de slaapzak om ervoor te zorgen dat je comfortabel en warm blijft in je tent. Of je nu kiest voor een mummie slaapzak met donsvulling of een synthetische slaapzak, er is een optie die past bij jouw behoefte.

Maar zelfs in de warmste slaapzak zal je het koud hebben, als je koud je slaapzak inkruipt. Zie een slaapzak als een thermosfles, iets warms blijft lang warm, maar iets kouds blijft lang koud… . Even flink bewegen is een tip die je helpt warm te slapen. Net als zorgen dat je geen honger hebt. En hoe vervelend ook, ga eruit als je moet plassen. Die volle blaas is extra vocht die je lichaam ook warm moet houden.

Bianca

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *