Slaapmatjes: welke moet ik kiezen?

Slaapmatjes zijn een essentieel onderdeel van de uitrusting van elke kampeerder. Een goede slaapmat kan het verschil maken tussen een goede nachtrust en een slapeloze nacht. Maar omdat er zo veel verschillende soorten slaapmatjes beschikbaar zijn, elk met hun eigen unieke kenmerken en voordelen, is het lastig kiezen. Een van de belangrijkste factoren om te overwegen bij het kiezen van een slaapmat is de R-waarde.

Wat is de R-waarde?

De R-waarde is een maatstaf voor de isolatiewaarde van een slaapmat. De R staat voor resistance. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de slaapmat isoleert tegen de koude grond omdat het de warmte van je lichaam niet doorgeeft naar de grond. De R-waarde wordt gemeten op een schaal van 1 tot 10, waarbij een R-waarde van 1 geschikt zou zijn voor gebruik in de zomer en een R-waarde van 10 geschikt is voor gebruik in de meest barre omstandigheden. In de praktijk zijn matjes met een R waarde van 3 tot 4 erg praktisch, bij temperaturen onder nul kun je dan een extra matje gebruiken om de R waarde te verhogen.

Verschillende soorten slaapmatjes

Er zijn verschillende soorten slaapmatjes beschikbaar, waaronder opblaasbare slaapmatjes, zelfopblazende slaapmatjes, de SI matjes en schuimslaapmatjes.

Opblaasbare slaapmatjes zijn lichtgewicht en gemakkelijk op te bergen, maar vereisen wel een luchtpomp of opblaaspak om op te blazen. Vaak is de verpakking te gebruiken als zo’n zak. Deze slaapmatjes bieden meestal een hoge R-waarde en zijn geschikt voor gebruik in koudere omstandigheden. Ze zijn vaak redelijk dik en slapen daardoor comfortabel. Nadeel is dat sommige een krakend geluid maken, als je beweegt. Dit kan behoorlijk vervelend zijn voor een medekampeerder en soms ook voor jezelf.

Zelfopblazende slaapmatjes hebben een ingebouwd ventiel dat lucht in de slaapmat trekt wanneer het ventiel wordt geopend. Deze slaapmatjes zijn gemakkelijker op te blazen dan opblaasbare slaapmatjes, maar zijn over het algemeen iets zwaarder. Ze bieden ook een hoge R-waarde en zijn geschikt voor gebruik in koudere omstandigheden. Het comfort van deze matjes is ook prima. En deze matjes kraken niet bij bewegen. Nadeel is dat ze lastig weer zijn leeg te maken. Het opbergen kost beduidend meer moeite dan het opbergen van een opblaasbaar matje.

Schuimslaapmatjes zijn lichtgewicht en gemakkelijk op te bergen, maar bieden over het algemeen een lagere R-waarde dan opblaasbare en zelfopblazende slaapmatjes. Ze zijn geschikt voor gebruik in warmere omstandigheden en zijn een goede keuze voor kampeerders die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke optie. Het slaapcomfort is matig. Maar het grote voordeel is dat ze niet lek kunnen.

Zoals je ziet hebben de slaapmatjes verschillende voor- en nadelen.

Opblaasbare en zelfopblazende slaapmatjes bieden de beste isolatie tegen de koude grond, hebben een kleinere pakmaat, maar zijn duurder en vereisen extra apparatuur om op te blazen. Schuimslaapmatjes zijn budgetvriendelijk en lichtgewicht, maar bieden over het algemeen minder isolatie en comfort.

Je zou jezelf de volgende vragen kunnen stellen om tot een goede keuze te komen.

-Bij welke temperaturen kampeer je?

Dit bepaald welke R waarde je nodig hebt. Je kunt in de winter ook twee slaapmatjes combineren. De R waarde kan je dan optellen. En in de praktijk is een combinatie van twee slaapmatjes zelfs warmer dan één matje met dezelfde waarde.

-Kampeer je meestal meerdere nachten op dezelfde plek of trek je iedere dag verder?

Dagelijks een SI matje op moeten rollen is een vervelend werkje, een luchtmatje is veel makkelijker en sneller opgeruimd.

-Wat vind jij fijn liggen?

Ga naar een outdoor winkel en ga matjes testen!

Er zijn ook mogelijkheden om spullen en dus ook matjes te huren. Dat is ook een goede manier om geen miskoop te doen. bijvoorbeeld bij https://gearshare.nl

Tweedehands kopen is natuurlijk ook een duurzame optie. Maar let er bij SI matten wel op dat ze nog goed opblazen. Een matje die jaren opgerold heeft gezeten werkt soms niet meer goed. Deze matjes moet je namelijk uitgerold bewaren om ze goed te houden. Ook kan de laminatielaag loslaten waardoor je vreemde bobbels krijgt. 

Let er ook op op welke versie je koopt als je tweedehands koopt. Bij bijvoorbeeld Thermarest hebben sommige oudere matjes een lagere R waarde en kraken de oudere types veel meer dan de verbeterde versie van dit jaar.

Een goed slaapmatje is een investering, maar als je er goed voor zorgt kan hij jarenlang mee.

Het is de basis van een goede nachtrust!

Bianca

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *