Een stoere 4 seizoenen tent, geschikt om in ruige omstandigheden je te beschermen tegen de elementen.
Maar hoe bevalt zo’n tent als je in de zomer gaat kamperen in Nederland?
René en ik zijn een paar dagen naar Texel geweest om dit pareltje uit de tentencollectie van Fjallraven eens uit te proberen in oerhollandse zomeromstandigheden.
In een paar dagen tijd, harde wind en een frisse nacht, warmte én flinke buien gehad.

Eerst de feiten:
-binnentent ritssluiting materiaal: 40D TripleRip Sil/Sil 3000 mm 100% polyamide
-buitentent ritssluiting: 70D TripleRip Sil/Sil 3000 mm 100% polyamide
-Materiaal binnentent: 30D Ripstop DWR 100% polyamide
-Vloermateriaal/bodemmateriaal/grondmateriaal: 70D PU 10 000 mm 100% polyamide
-Muggennet: 20D No-see-um mesh 100% polyester
-Materiaal van stokken: DAC Pressfit
-Haringen: DAC V-vormige haringen Medium
-Scheerlijn: 2 mm Dyneema (160 kg) reflecterend
-Zakken van mesh in binnentent: 1 bovenin, 4 grote
-Aantal vestibules: 2
-Aantal ingangen: 2
-Aantal tentstokken: 3 Diameter van stokken: 10,2 mm
-Verpakkingsgrootte: 23 x 42 cm
-Gewicht: 4790 g
-Minimum gewicht: 4230 g
-Personen: 3
-Seizoenen: 4-jaargetijden
-Constructie: Losse koepel
-Eigenschappen tent: Reflecterende scheerlijnen



Het opzetten is makkelijk, wij zijn hem gaan opzetten zonder ons er van te voren in te hebben verdiept en binnen 6 minuten stond hij. Indrukwekkend, hoe eenvoudig dat ging. Ook is deze tent zelfdragend, wat inhoud dat hij niet overeind hoeft te worden gehouden met scheerlijnen. Heel handig als je op een ondergrond kampeert waar geen haringen de grond in kunnen. Voor echt zware omstandigheden kunnen er nog een extra set stokken geplaatst worden, deze extra set stokken kun je als optie aanschaffen.
Door zijn vorm kan hij ook erg goed tegen wind en doordat de twee ingangen tegenover elkaar liggen, is er altijd wel één uit de wind. Met warmte is het heerlijk om beide ingangen open te zetten om de tent te laten ventileren.
Ventilatie mogelijkheden zijn sowieso volop aanwezig in de Keb Dome 3, en op verschillende manieren aanpasbaar.
De tent is heerlijk ruim en de hoogte van de binnentent is heel fijn. Je bagage past prima in de ruimtes bij de ingangen en ook zou je daar met slecht weer kunnen koken.
De minpunten
De nadelen van deze tent zijn ongetwijfeld het gewicht en pakvolume.
Ik heb de tent inclusief opbergzak en reserve onderdelen gewogen en kwam op 5,2 kg. Niet super lichtgewicht, maar als je kijkt wat je voor dat gewicht krijgt valt het mij alles mee.
Op de foto ligt er een 1 liter waterfles van Primus naast om een beeld te krijgen van het volume van het pakket. Dit neem je niet mee als je gaat backpacken of lichtgewicht gaat fiets kamperen, maar kun je het pakket verdelen over twee fietsen, of ben je met de auto of motor is het natuurlijk een ander verhaal.
Nog één ding om aan te denken: het materiaal van de tent reageert op de temperatuur. Denk er dus aan dat als je de tent ’s avonds op hebt gezet, je hem de volgende ochtend even wat minder strak moet zetten als hij overdag in de volle zon blijft staat. De stof krimpt dan, en er zou anders wel eens te veel spanning op het doek kunnen komen te staan, wat de levensduur niet ten goede komt.

Conclusie:
De Keb Dome 3 is een heel fijne tent, en zeker ook geschikt voor kampeertripjes in Nederland of andere landen met een gematigd klimaat. De tent is uitstekend aan te passen aan verschillende weersomstandigheden. De Keb Dome 3 is heel goed doordacht en straalt in alles de degelijkheid uit die je van Fjallraven verwacht.
Ik kan deze tent absoluut aanraden als comfort en degelijkheid boven gewicht en pakmaat gaat.
De tent uit deze review hadden we geleend van Fjallraven Amsterdam, een paar maanden later hebben we een eigen exemplaar gekocht in de mooie kleur UN bleu. En met deze tent hebben we ook al in echt winterse omstandigheden gekampeerd. En zoals verwacht was hij daar ook erg geschikt voor.
Op mijn YouTube kanaal vind je een samenvatting van deze review.