Goed slapen in een tent

Slapen in een tent, de één vind het heerlijk en voor de ander is het een drama. 

Waardoor komt dat? Natuurlijk slaapt de ene persoon makkelijker op nieuwe plekken dan de ander, maar een heel groot stuk zit vaak in het slaapcomfort. Als je op een harde of koude ondergrond ligt, is de kans dat je lekker slaapt niet zo groot. Heb je het de hele nacht koud, helpt dat ook niet mee.

Wanneer je een outdoor winkel binnenstapt is de keuze in slaapmatten en slaapzakken enorm en vaak overweldigend. Er wordt gesproken over R waardes, comfort, extreem en limiet temperaturen. Er is keuze uit gesloten celschuim matten, SI (self inflatable) matten en wel of niet geïsoleerde luchtmatjes. Synthetische of donzen slaapzakken in mummie of deken model, en ga zo maar door.

Om een goede keuze te maken, moet je nagaan wat voor jou belangrijk is. Want wat voor mij het perfecte slaapsysteem is, hoeft dat voor jou helemaal niet te zijn.

Een slaapsysteem, wat is dat nou eigenlijk?

Dat is de combinatie van je matje, slaapzak, liner en eventueel kussentje. Afhankelijk van de weersomstandigheden kun je aanpassingen doen door een warmere liner te gebruiken of bijvoorbeeld een extra laag onder je matje.

Hoe ziet mijn slaapsysteem eruit?

Als voorbeeld zal ik vertellen wat ik meeneem als ik ga winterkamperen neem ik de volgende spullen mee:

-Een gesloten cellfoam mat van Exped met een r waarde van 1.8, als extra laag onder mijn slaapmatje.

-De comfort plus insulated air mat van Sea to Summit met een r waarde van 4

-Een Questar 20F/-6C slaapzak van Thermarest

-De Corus 30F/0C quilt van Thermarest, die over mijn slaapzak gaat als extra laag

-Een slaapzak liner van Egyptisch katoen van Cocoon.

-mijn opblaasbare kussentje van Sea to Summit, de Aeros Premium.

Deze combinatie gebruik ik als het kan gaan vriezen. Komt de nachttemperatuur niet onder de 5 graden, dan blijft mijn quilt en het cellfoam matje thuis. Is het echt warm weer, dan laat ik de slaapzak thuis en neem ik alleen de quilt mee.

Mijn spullen zijn niet de meest lichte opties die er zijn. Bij de slaapzakken heb ik die keuze gemaakt om financiële redenen, de nog lichtere slaapzakken zijn vele malen duurder. Bij mijn slaapmatje is het vooral vanwege het comfort. Ik ben geen makkelijke slaper en op dit matje slaap ik wel goed.

Zou is de keuze voor iedereen persoonlijk. Een uitgebreider blog over slaapmatjes vind je hier: https://biancaisbuiten.nl/slaapmatjes-welke-moet-ik-kiezen/

En hier vind je alles over slaapzakken https://biancaisbuiten.nl/van-comfortwaarde-tot-extreemtemperatuur-alles-over-slaapzakken/

Veel kampeerplezier!

Bianca

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *